ACTIVITATE
Ridicări Auto
Activitate
Obiectiv
Bază legală
Ridicarea și transportul
Depozitarea vehiculelor
Eliberarea vehiculelor
Tarife și modalități de plată
Activitate
Activitățile de ridicare, transport, depozitare și eliberare a vehiculelor sunt efectuate de către Poliția Locală Sector 4 sau de persoane special desemnate, conform prevederilor legale, iar în baza Dispoziției de Ridicare emisă de către agenții constatatori sunt operate de către Direcția Mobilitate Urbană Sector 4 și/sau de către alte persoane juridice, prin încheierea unor contracte de prestări servicii, în următoarele situații:
•încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis;
•staționarea pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public;
•în cazul în care nu se solicită deblocarea roții în termen de 24 (douăzeci și patru) de ore de la blocare (consultați Secțiunea Blocări-Deblocări Auto).
Obiectiv
Activitățile de ridicare, transport, depozitare și eliberare au ca scop asigurararea fluenței circulației, decongestionarea drumurilor publice aflate pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 4, protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, asigurarea parcării auto/vehiculelor conform normelor în vigoare, respectarea regulilor de circulație impuse prin actele normative referitoare la circulația pe drumurile publice și protejarea domeniului public conform normelor legale în vigoare.
Activitățile se vor desfășura în condiții de siguranță, cu mijloace de ridicare și transport omologate conform normelor legale în vigoare.
Bază legală
Baza legală a acestor activități este prevăzută de următoarele acte normative:
• O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; • Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr.195/2002 aprobat prin HG nr.1391/2006, cu modificările și completările ulterioare;
• O.G. nr.21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cu modificările și completările ulterioare;
• Legea nr.448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările şi completările ulterioare;
• nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată cu modificările și completările ulterioare;
• Legea poliției locale nr.155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
• H.C.G.M.B.nr.233/2000 privind interzicerea accesului şi circulației vehiculelor cu tracțiune animală pe drumurile publice din Municipiul Bucureşti, modificată şi cormpletată prin H.C.G.M.B. nr.266/2004;
• H.C.L. S4 nr.22/2007 privind obligațiile și responsabilitațile care revin persoanelor fizice și juridice pentru menținerea unui mediu de viață sănătos;
• H.C.L.S4 nr. 24/ 2019 privind stabilirea unor contravenții pentru ocuparea fără drept sau blocarea sub orice formă a unui loc de parcare precum și staționarea sau oprirea neregulamentară cu orice tip de vehicul, pe spațiile verzi sau trotuarele destinate circulației pietonilor, pe raza Sectorului 4;
• O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
• H.C.L. Sector 4 nr. 205/2021 privind aprobarea Metodologiei de gestionare a locurilor de parcare aflate pe domeniul public sau privat al Municipiului București de pe raza Sectorului 4, precum și de aplicare a unor sancțiuni contravenționale și/sau măsuri tehnico-administrative în ceea ce privește ocuparea fără drept a domeniului public sau privat al Municipiului București de pe raza Sectorului 4 cu autovehicule de orice tip, cu modificările și completările ulterioare.
Ridicarea și transportul
Agenții constatatori efectuează fotografii sau înregistrări video cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, cu zona unde este staționat vehiculul, consemnând respectiva activitate în procesul-verbal de constatare a contravenției și dispun în scris aplicarea măsurii tehnico-administrativă a ridicării autovehiculului prin Dispoziția de Ridicare.
Pe toată perioada de desfășurare a operațiunii de ridicare, la locul constatării faptei se va afla agentul constatator. Înainte de ridicare, se va fotografia vehiculul din mai multe unghiuri pentru a fi evidențiate eventualele zone deteriorate și se va completa fișa vehiculului ridicat, în care va fi descrisă starea acestuia.
Fișa vehiculului cuprinde obligatoriu următoarele informații:
a) numărul de înmatriculare sau orice alte elemente de identificare, în situația în care acestea sunt cunoscute la data întocmirii;
b) marca;
c) culoarea;
d) eventualele deteriorări.
În cazul în care proprietarul/deținătorul legal al vehiculului se prezintă în timpul operațiunii de ridicare, înainte de aplicarea sigiliului pe autovehicul/vehicul, acesta va fi sancționat pentru abaterea săvârșită și va achita tariful de ridicare, urmând să-i fie eliberat vehiculul, la locul constatării.
Depozitarea vehiculelor
Vehiculele ridicate vor fi depozitate în spații special destinate acestei activități, care trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții minime:
a) să fie în administrarea/folosința Consiliului Local Sector 4;
b) să se afle în zona administrativă a Sectorului 4 al Municipiului București;
c) terenul să fie nivelat şi prevăzut cu structură rutieră care să permită depozitarea vehiculelor;
d) întregul perimetru să fie împrejmuit cu gard care să nu permită accesul persoanelor neautorizate;
e) să fie iluminate pe timpul nopţii, să fie asigurat cu sistem de supraveghere video și pază permanentă;
f) să fie prevăzute cu incinte tip cabină echipate cu instalație electrică și termică, în vederea asigurării serviciului de pază;
g) să fie prevăzute cu un spațiu administrativ pentru relațiile cu publicul, inclusiv pentru polițistul local care desfășoară activitățile prevăzute de lege, supravegheat video și delimitat față de spațiul destinat publicului;
h) să aibă dotările necesare desfășurării normale a activității personalului deservent și a publicului;
i) să aibă asigurate mijloace de comunicare (telefoane mobile, stații emisie-recepție).
Perioada maximă de depozitare a vehiculelor ridicate este de 6 luni, exceptând situația în care proprietarul depune cerere de renunțare a dreptului de proprietate asupra bunului, moment în care dosarul vehiculului în cauză este înaintat către serviciul abilitat din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală să aplice prevederile Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fară stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care proprietarul/deținătorul legal al vehiculului nu se prezintă în termenul anterior menționat pentru eliberarea vehiculului, depozitarul va înștiința Direcția Generală de Poliție Locală, care va proceda în conformitate cu dispozițiile Legii nr.421/2002.
Eliberarea vehiculelor
Eliberarea vehiculului se va face la Centrul Ridicări Auto, aflat în incinta parcării publice Pridvorului (lângă Palatul Național al Copiilor), numai proprietarului/deținătorului/utilizatorului legal al acestuia și doar după achitarea tarifelor aferente tuturor operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia.
Documente necesare pentru eliberarea vehiculului:
• Act de identitate (pentru persoane fizice) sau certificate de înregistrare (pentru persoane juridice);
• talonul sau cartea de identitate a autovehiculului (în cazul proprietarului);
• împuternicire și copie C.I./B.I. proprietar (dacă este persoană fizică) sau copie C.U.I. (dacă este persoană juridică), în cazul împuternicitului.
Tarife și modalități de plată
Tarifele de ridicare sunt de:
• 150 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv;
• 200 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
Tarifele de transport sunt de:
• 150 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv;
• 200 lei, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
Tarifele de depozitare se stabilesc în funcție de perioada de staționare a vehiculului în depozit. În momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 100 lei pentru 24 ore, iar după această perioadă, în funcție de timpul de depozitare, câte 50 de lei pentru fiecare zi de staționare în depozit. Contravaloarea operațiunii de depozitare se calculează pe intervale de 24 ore, începând cu data și ora depozitării, nefracționat.
Plata tarifelor de ridicare, transport și depozitare se efectuează către Direcția Mobilitate Urbană Sector 4, prin instrumente electronice de plată. La plata tuturor tarifelor se percepe TVA conform legii.
Modalități de plată:
Achitarea tarifelor poate fi efectuată:
• cu cardul, la secțiunea Plăți – Ridicări Auto pe website-ul www.mobilitateurbana4.ro;
• cu cardul prin POS la Centrul Ridicări Auto;
• la stațiile de plată (roboțeii) SelfPay.
Regulament
Nu îți găsești autovehiculul?
- Verifică dacă acesta a fost ridicat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului București de către Poliția Locală
- Află locația de unde poți revendica autovehiculul