Primarul Daniel Băluţă anunţă că, în termen de cel mult zece zile, locuitorii Sectorului 4 îşi vor putea rezerva un loc de parcare din cele disponibile prin intermediul unei aplicaţii mobile, iar maşinilor parcate abuziv pe un spaţiu plătit li se vor bloca roţile.
“Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat, în şedinţa de joi, noua Metodologie de atribuire a locurilor de parcare rezidenţiale. Astfel, în cel mult 10 zile, locuitorii Sectorului 4 îşi vor putea rezerva un loc de parcare din cele disponibile prin intermediul unei aplicaţii mobile, iar cei care le vor ocupa spaţiul plătit se vor trezi cu roţile blocate. O noutate reprezintă faptul că datornicii la taxe şi impozite locale nu vor putea beneficia de un loc de parcare, dar şi faptul că maşina pentru care se rezervă locul trebuie să aibă ITP şi RCA valabil. Din primăvara anului viitor, locuitorii Sectorului 4 vor avea posibilitatea să solicite primăriei şi montarea unor sisteme electronice de blocare a locurilor de parcare”, explică edilul, într-o postare pe Facebook.
Conform proiectului, atribuirea, inclusiv menţinerea locurilor în parcările de pe raza Sectorului 4 alocate deja, se va face de către Direcţia Mobilitate Urbană Sector 4 în baza solicitărilor transmise exclusiv electronic prin intermediul platformei on-line, în limita locurilor disponibile.
Printre condiţii figurează: nu mai mult de un loc de parcare pentru fiecare adresă de domiciliu/reşedinţă; se pot atribui locuri de parcare numai pentru autovehiculele a căror masă totală autorizată este mai mică de 3,5 tone; locurile se pot atribui pe o rază de maxim 250 de metri faţă de adresa de domiciliu/reşedinţă/sediu social/punct de lucru; locurile se pot atribui numai persoanelor care nu figurează cu debite restante către bugetul local; autovehiculele trebuie să aibă inspecţia tehnică periodică valabilă şi asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto valabilă.
Solicitările se vor transmite exclusiv electronic prin intermediul platformei online disponibilă pe website-ul Direcţiei Mobilitate Urbană Sector 4. În secţiunea “Solicitare loc de parcare” se va afişa harta dinamică, iar pentru transmiterea electronică a unei solicitări se va selecta locul dorit, în condiţiile în care acesta este liber.
Persoanele cu dizabilităţi vor avea prioritate la atribuirea unui loc de parcare, iar locurile gratuite atribuite acestora vor fi marcate cu un simbol alb.
Pentru a evita ocuparea abuzivă a locului de parcare, utilizatorul poate solicita exclusiv electronic prin intermediul platformei online montarea unui blocator, cu un tarif de 10 lei/lună. Ocuparea abuzivă a unui loc de parcare de reşedinţă poate fi sancţionată de către reprezentanţii Direcţiei Mobilitate Urbană prin blocarea roţii autovehicului care a fost parcat abuziv. Deblocarea roţii se va face numai după ce i-au fost reamintite conducătorului auto prevederile regulamentului şi a fost achitat tariful de deblocare.
Tarifele pentru deblocare vor fi progresive, după cum urmează: pentru prima abatere – deblocare gratuită, însoţită de avertisment; a doua abatere – 50 de lei; a treia abatere – 100 de lei; a patra abatere – 250 de lei; pentru ocuparea abuzivă a unui loc destinat persoanelor cu handicap – 500 de lei. Tarifele vor fi mai mari dacă nu se solicită deblocarea roţii în termen de 24 de ore. Pentru situaţii deosebite în care parcarea abuzivă pune în pericol siguranţa publică se poate lua măsura ridicării autovehicului.
Dacă după primele trei luni de funcţionare a platformei online nu se ocupă locurile de parcare disponibile în proporţie de 95%, se va da posibilitatea solicitării unui al doilea loc de parcare de reşedinţă.
Conform expunerii de motive, în Sectorul 4 există 41.000 de locuri de parcare de reşedinţă, dintre care circa 5.000 sunt neatribuite cu un contract de închiriere.